Kleinschalig park (situatie 2024)

Kenmerkend voor het kleinschalige park zijn de rustige en natuurlijke Drentsche landschapsomgeving en de maar beperkt, op het park zelf, aanwezige recreatieve voorzieningen. Individuele eigenaren, die grond met daarop een 2e huis kochten op dit park, zijn dan ook vaak typische “rust en natuur” liefhebbers.

Het overgrote deel van de bungalows en grotere vakantiewoningen wordt nu door individuele eigenaren gebruikt als 2woning. Zij bezitten, naast het perceel grond met eigen woning, ook gezamenlijk de paden en overige gronden (en voorzieningen daarin/daarop) op het park. De optionele recreatieve verhuur, wordt volgens bestaande overeenkomst verzorgd via een beheer organisatie, en is nog beperkt van toepassing voor enkele woningen. Permanente bewoning is niet toegestaan. Enkele woningen worden permanent bewoond door eigenaren die daarvoor in het verleden een persoonlijke ontheffing ontvingen.

Lange tijd voltrok zich het onderling eigenaren overleg, met als hoogtepunt activiteiten rond de jaarlijkse begroting, op informele wijze tussen eigenaren onderling en de beheerder Boerhaarsveld CV. Hiervoor bestonden namens eigenaren achtereenvolgens: bewonerscommissie, kerngroep en procesgroep. Daarbij is al jarenlang de eigenarenvergadering in januari het bestuurlijke hoogtepunt van het jaar, een bijeenkomst die wordt afgesloten met een nieuwjaarsborrel.
Per 1 december 2018 is de volwaardige BelangenVereniging Eigenaren Boerhaarsveld (BVEB of eigenarenvereniging) opgericht.

De geschiedenis in vogelvlucht.

Destijds ontstond het recreatiepark Boerhaarsveld door het bouwen van enkele bungalows, bedoeld voor recreatieve verhuur. Dit gebeurde op eigen grond, door de eigenaar van een, aan de Warmenbossenweg in Schoonloo gevestigd, agrarisch bedrijf. Ook ontstond er een naastgelegen camping. 

In 1982 werd het bungalowpark door de tweede generatie overgenomen en werd het park uitgebreid tot 21 bungalows op 3 hectare grond. Wegens marktomstandigheden en noodzakelijke grote investeringen heeft men in 1998 moeten besluiten het bestaande bungalowpark tezamen met 3 hectare recreatieve grond te verkopen aan een investeerder. Individuele percelen werden met de daarop gebouwde vakantiebungalows aan individuele particuliere eigenaren verkocht. Er werd een kettingbeding bedongen waarin de familie Hut de verhuur van de recreatiewoningen zou blijven verrichten, dus de recreatieve exploitatie van woningen waarvan de eigenaar wil verhuren. Tevens worden beheer (o.a. hoveniers/ onderhoudswerkzaamheden) uitgevoerd. Inmiddels is de derde generatie in 2011/12 tot het verhuur en beheer bedrijf Boerhaarsveld C.V. toegetreden en heeft de tweede generatie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Investeerder, bouw- en handelsmaatschappij Poppink B.V., heeft het park tot nu toe uitgebreid tot het totaal van 63 recreatiewoningen en leverde in 2023 het meest recente, zogenaamde, ‘landhuis’ op. Poppink B.V. is zelf nog in bezit van enkele woningen. Op het nieuwere deel van het park zijn nog steeds een beperkt aantal recreatiepercelen voor de bouw van een ‘landhuis’ te koop. Aan de Zuidzijde van het bestaande park, bezit de beheerder een perceel waarvoor voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van een beperkt aantal, uitsluitend voor eigen recreatieverhuur bedoelde, woningen. In 2023 zijn op het oudere deel van het park ook alle bungalows voorzien van een eigen hoofdaansluiting op het elektranet van netbeheerder Enexis.

Topografische kaarten 1950 – nu.

Plattegrond park

www.topotijdreis.nl